November månads första recept

När vi nu går in i november (av många betraktad som årets sämsta månad, dock inte av mig, jag är sedan vintern 2009 fullt övertygad om att februari är årets sämsta månad, och inget februari efter 2009 års feburari har bevisat motsatsen) är det läge att börja laga mat som så att säga värmer en inifrån1. Redan förra helgen tjuvstartade jag och Olle genom att laga palak paneer, denna helg blev det istället sötpotatisgryta. Se receptet nedan, skamlöst stulet från amerikanska underrättelsetjänsten ICA eller vad den heter

Indisk sötpotatisgryta med kikärtor och chili

Ingredienser

  • 3 gula lökar

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 röd chili2

  • 1 förp kokta kikärter (à 400 g)

  • ca 500 g sötpotatis

  • 4 port fullkornsris3

  • 2 msk olivolja

  • 1 msk svarta senapsfrön

  • 1 1/2 tsk kummin

  • 2 msk riven färsk ingefära4

  • 2 tsk curry5

  • 4 dl vatten

  • 1 grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)

  • 400 ml lätt kokosmjölk6

  • 10 cocktailtomater (gärna romanticatomater)

  • 1 lime

  • salt och svartpeppar

  • 1 kruka koriander7

Gör så här

  1. Skala och skiva lök och vitlök. Dela, kärna ur och hacka chilin.8

  2. Häll kikärterna i ett durkslag, skölj under kallt vatten och låt rinna av.

  3. Skala och riv sötpotatisen grovt.

  4. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.9

  5. Fräs lök, vitlök, chili och sötpotatis i oljan i en gryta.

  6. Mortla10 senapsfrön och kummin. Skala och riv ingefäran, rör ner den och kryddorna i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärning, kokosmjölk och kikärter. Koka tills sötpotatisen är mjuk.

  7. Skär tomaterna i halvor och vänd ner dem i grytan. Smaka av med limesaft, salt och peppar.

  8. Servera grytan med ris och koriander.


  1. Observera dock att mina kryddmått så att säga ibland råkar bli lite större än gemene mans. 

  2. Otillräckligt. Tog tre. 
  3. Vad är det här för jävla trams. FULLKORNSRIS? Tog basmatiris. 
  4. Ingen aning om hur mycket ”2 msk ingefära” är, jag tog en rejäl bit
  5. Köpte naturligtvis ingen curry eftersom curry naturligtvis är sånt man alltid har hemma. Väl hemma hittade jag tre nästan fulla burkar gurkmeja och noll burkar curry. I vredesmod gick jag till Coop istället för Ica och passade på att handla toapapper som jag också glömde under första rundan. 
  6. VADÅ ”LÄTT” KOKOSMJÖLK? TA DEN FETASTE NI HAR. FETT BINDER SMAK. LAGAR DU LIGHTMAT ÄR DU OCKSÅ DÖMD TILL ETT LIV UTAN SMAKLÖKAR. AVGÅ OCH DÖ 
  7. Var länge sen jag kunde kosta på mig lyxen att köpa färska örter, istället hall jag i ett helt paket frusen koriander, tänkte på Hedda och på när jag lurade i (det var inget lur) ”korianderdipp” i Sälen, det visade sig vara korianderfrödipp och inget annat, som alla vet smakar det helt annorlunda 
  8. Skit i att kärna ur den. Vad äter ni chili för om den ändå inte känns? Ha kvar samtliga kärnor. Glöm inte att tredubbla mängden chili. Det är indisk mat vi lagar, inte ”korvgryta från Bromölla med en hint av vitpeppar” 
  9. Tillaga riset i riskokare som alla risätande människor gör. Detta är standard i asien. Jag är inte rasist men dom vet väl för fan hur man kokar ris (dvs i riskokare) 
  10. Detta var en så kallad utmaning. Fick först hitta min mortel genom att lysa med min starkaste ficklampa i de mörkaste vråerna av mitt kök. När jag väl hittade den blev jag så pass trött i armen av att mortla att jag kände mig tvungen att ifrågasätta huruvida 27 års judoträning verkligen har gett någon som helst effekt. Insåg sedan att jag inte mortlar mina motståndare, jag slänger dom i marken