Spaning

Upphettad majs, så kallad momochitl1 tycks vara en stark trend år 2021. Redan den 7 januari talade delar av min bekantskapskrets in extenso om denna delikatess. Det finns många potentiella användningsområden: rätten kan bäras som halsband eller huvudbonad och i särskild dans, eller varför inte som tillbehör till vickningen2. Den var tidigt en del av ceremonier och fanns som ornament på statyer. Försäljningen tog anmärkningsvärt nog fart under depressionen på 1920-talet och vad vore väl mer lämpligt än att vi nu bara KÖR, under denna vår förevarande depression.

Måste bara ta mig till Hemköp Masthugget där det tydligen finns särdeles sällsynta sorter på lösvikt3 (18,90/hg).


  1. DN 2007-02-22 
  2. Vickning (eller nattsexa) kallas en enklare improviserad måltid som äts framåt natten eller småtimmarna. 
  3. Ej att sammanblanda med viktlös, vilket förefaller vara dessa korns naturliga tillstånd kring 180”C.