It’s a series of tubes

Någon gång sent förra året blev jag informerad om att man inte har tandkräm på tub i Kroatien, ett land jag genom blodsband på olika sätt kan relatera till. Det visade sig stå1 på internet att man istället har hinkar med tandräm – 2 kilo, 5 kilo, 10 kilo eller mer, som man med en personlig sked tar upp tandkrämen ur. Skeden är av keramik.

Jag har sedan detta tillfälle funderat mycket på burkar, tuber, och ändamålsenliga förpackningsstorlekar. Längtade lite efter att ha en egen hink med tandkräm, jag har aldrig gillat tandkräm på tub. Tuben får en avvikande form, det blir kladdigt, den kan efter ett tag inte stå upp på ett balanserat sätt.

Har tuben existensberättigande?

Vintern gick. Våren kom. Jag började ifrågasätta olika typer av självklarheter. Ska jag verkligen ha tomatpuré på tub? Det lagas en icke marginell mängd tomatbaserad sås i detta hem. Vi hade en diskussion i gruppchatten och flera av mina vänner hävdade att tomatpuré möglar om man har den i burk. Jag sparkade bakut, det är väl bara att underhålla burken? Regelbundet laga mat med innehållet? En öppnad men oanvänd burk är en dålig burk. Jag spanade runt lite på balkanaffären vid Frölunda torg. Såg inga tandkrämshinkar men hittade tomatpuré på 5 kilo-konserv. Blev dock distraherad och kom ut ur butiken med 1 kilo urkärnade kalamatioliver i den största glasburk jag någonsin hållit i.

Jag köpte en mindre burk tomatpuré på mitt Ica istället.

Eftersom jag sedan dess har haft 1 kg kalamataoliver i den största glasburk jag någonsin ägt, har det blivit en och annan oliv under sommaren. Min olivkonsumtion har gått upp en aning, kan man säga. Jag har lagat pasta med oliver. Jag har lagat grekisk böngryta. Jag har ätit oliver med tandpetare från en liten tallrik framför teven.

Jag kände att jag äntligen hittat hem. Oliver på stor burk var det min matlagning hade saknat sedan jag nyligen hemifrånflyttad upptäckte konservhyllan i min lokala butik. Oliverna tog slut strax före en av mina semesterresor. De höll perfekt ända till slutet.

När jag kom hem från Stockholm hade min tomatpuré möglat.

Informationen om de kroatiska tandkrämshinkarna visade sig senare vara en bluff2.